Reklama

Tort naleśnikowy

Chcesz zaskoczyć efektownym i pysznym śniadaniem? Oto przepis na tort naleśnikowy!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 g mleka
  • 75 g wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko, wodę, olej i przesianą mąkę. Zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie - dodaj odrobinę mąki a jeśli za gęste - dolej trochę mleka. Przykryj i odstaw na 30-60 min (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Do ciasta na ostatni naleśnik dodaj 1 garść borówek. 

Reklama

2. Do mąki ziemniaczanej wlej 2 łyżki wody. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Do rondelka wrzuć umyte borówki. Dodaj wodę i cukier. Gotuj, często mieszając, aż owoce się lekko rozpadną. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej rozpuszczoną mąkę. Mieszając podgrzewaj ok. 1 min. Tak przygotowaną i wystudzoną frużeliną posmaruj naleśniki. Ułóż jeden na drugim.  

Zobacz także:


Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy