Reklama

Tort kokosowo-jagodowy

Oryginalny smak.

Składniki

  • 300 g mrożonych jagód
  • 6 jajek
  • 320 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g mąki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 500 g śmietany kremówki
  • 200 g wiórków kokosa

1. Jagody przełożyć na sitko, zostawić, aż rozmarzną i ociekną. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1 łyżką zimnej wody, dosypując 220 g cukru i 1 cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka. Wsypywać porcjami mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić do stężenia.

2. Zmiksować 200 g jagód. Przetrzeć je przez sitko. Wymieszać z jogurtem i 100 g cukru. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ubić 250 g śmietany na sztywno. Wmieszać ją do masy jogurtowej. Dołożyć ostrożnie żelatynę. Kiedy krem zacznie tężeć, wrzucić pozostałe jagody i 50 g wiórków kokosa. Wymieszać.

Reklama

3. Zimny biszkopt rozciąć na 3 blaty. Przełożyć je w tortownicy kremem jagodowym. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosa. Schłodzić w  lodówce.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy