Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort jogurtowy

Bogaty w substancje bioaktywne.

Składniki

  • 150 g gryki
  • 80 g gorzkiej kuwertury
  • 400 g mieszanych owoców jagodowych (jagody, maliny, jeżyny)
  • 3 dojrzałe brzoskwinie (albo 400 g melona)
  • 500 g jogurtu (1,5% tłuszczu)
  • 100 g śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania żelatyny instant (bez gotowania, na 500 ml płynu każda)

Przygotowanie:

Reklama

Grykę prażymy na patelni bez tłuszczu. Kuwerturę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej grykę, odkładając wcześniej na bok jedną jej łyżkę. Masą wykładamy dno formy, dociskamy za pomocą łyżki i odstawiamy do stężenia.

Owoce jagodowe przebieramy, myjemy i osuszamy. 200 g odkładamy na bok do dekoracji. Brzoskwinie zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Miąższ miksujemy na delikatne puree (albo usuwamy pestki melona, obieramy go i także miksujemy). Dodajemy jogurt.

Śmietanę i cukier waniliowy ubijamy na sztywno za pomocą miksera ręcznego. Do kremu jogurtowego dodajemy żelatynę. Mieszamy ze śmietaną i 200 g owoców jagodowych, masę przekładamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki.

Kiedy krem zacznie tężeć, dekorujemy tort odłożonymi wcześniej owocami. Tort powinien stać w lodówce jeszcze około 3 godziny, zanim masa na tyle stężeje, żeby można było ją kroić. Przed podaniem posypujemy pozostałą gryką i kroimy na osiem kawałków.

Praktyczna wskazówka: W wyniku prażenia gryka nabiera orzechowej konsystencji. Można ją wtedy wykorzystywać podobnie jak orzechy albo krokant, ale ma o wiele mniej kalorii. Najintensywniejszy smak tort będzie miał w temperaturze pokojowej, wtedy delikatne aromaty owoców jagodowych są najlepiej wyczuwalne.

Wskazówka dotycząca odchudzania: Owoce jagodowe zajmują czołowe miejsca, jeśli chodzi o zawartość substancji balastowych. Ciemnoczerwone i granatowe barwniki roślinne chronią serce i naczynia krwionośne. Gryka zawiera rutynę, która je wzmacnia. W połączeniu z gorzką kuwerturą, w której znajdziemy wiele bioaktywnych substancji, powstaje chrupiący spód do tortu o wyjątkowych korzyściach zdrowotnych.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta"

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje