Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik czekoladowy z galaretką na białym winie

Składniki na 16 porcji

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g podłużnych biszkoptów
  • 6 jajek
  • 275 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 175 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 6 pomarańczy
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 800 g śmietany kremówki
  • 1/2 torebki galaretki pomarańczowej
  • 250 ml białego wina deserowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • melisa cytrynowa do dekoracji
  • tłuszcz do formy

1. Czekoladę gorzką drobno zetrzyj na tarce. Biszkopty rozdrobnij w malakserze albo włóż do foliowego worka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę utrzyj ze 175 g cukru.

Reklama

Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawaj do niej żółtka, startą czekoladę oraz mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem.

2. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 45-50 minut. Odstaw do wystudzenia, potem rozetnij na dwa blaty.

3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Z jednej sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzyj skórkę.

Z trzech pomarańczy wyciśnij sok (potrzeba około  300 ml). Sok wymieszaj ze 100 g cukru, skórką otartą z pomarańczy oraz likierem. Dodaj żelatynę. Odstaw na 10-15 minut, aby masa zaczęła lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.

Ostrożnie połącz ją z tężejącą masą. Blaty przełóż w tortownicy przygotowanym kremem. Tort wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

4. Wino zagotuj, rozpuść w nim galaretkę. Pozostałe pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu tortu. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na pomarańczach. Tort ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed poddaniem oprósz go cukrem pudrem i udekoruj melisy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje