Reklama

Torcik Charlotte

Pyszny deser bez pieczenia.

Czas przyrządzenia: 50minut
Składniki dla: 15 porcji

Składniki

  • 550 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 białe czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g miękkiego masła
  • podłużne i okrągłe biszkopty
  • 2-3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Do rondelka wlej 300 ml śmietanki, podgrzewaj ok. 5 min. Rozpuść w niej posiekaną czekoladę, po czym wstaw do lodówki na ok. 12 godz.

Schłodzony mus ubij mikserem na sztywną pianę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku.

Mascarpone wymieszaj z masą czekoladową oraz przestudzoną żelatyną. Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami a boki podłużnymi. Wyłóż połowę masy czekoladowej. Wstaw do lodówki.

Do żółtek dodaj cukier, pozostałą śmietankę oraz mąkę, zmiksuj. Kawę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku. Dodaj do mleka, zagotuj. Wlej do masy żółtkowej, zmiksuj. Przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

Reklama

Wystudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na stężałą masę czekoladową. Włóż do lodówki.

Na wierzch wyłóż pozostały krem czekoladowy. Schłodź. Obrane gruszki pokrój w cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny. Rozłóż na wierzchu.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy