Reklama

Torcik bezowy z kokosem

Torcik dodatkowo można polać stopioną białą czekoladą – będzie wyglądać jeszcze efektowniej.

Składniki

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • cukier wanilinowy
  • 75 g kropelek czekoladowych (albo drobniutko posiekanej mlecznej czekolady)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 400-500 g truskawek
  • 1 torebka zagęstnika do śmietany (np. śmietan-fix)
  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g konfitury truskawkowej

Przygotowanie:

Schłodzone białka ubij, powoli dosypując sól oraz cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, dołóż wiórki kokosowe oraz kropelki czekoladowe.

Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę bezową. Uformuj z niej kilkucentymetrowy brzeg. l Następnie wstaw bezę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150˚C. Piecz przez godzinę. Potem wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w kąpieli wodnej. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je na połówki. Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ubij ją na sztywno. Gotową rozsmaruj na bezowym spodzie. Na wierzchu ułóż truskawki.

Reklama

Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko i wyłóż na owoce. Torcik udekoruj stopioną czekolada i wstaw do lodówki.

Zobacz także:




Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy