Reklama

Tiramisu

Deser, który ma fanów na całym świecie. Polecamy świetny przepis na klasyczne tiramisu.

Składniki

  • 40 g cukru do espresso
  • 40 g cukru do żółtek
  • 40 g cukru do mascarpone
  • 375 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 80 ml rumu lub amaretto
  • 5 dużych żółtek jaj
  • 130 ml śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Do zaparzonego espresso dodajemy cukier, wybrany alkohol i mieszamy. Żółtka ubijamy z 40 g cukru do jasnożółtego koloru. Mascarpone, cukier 40 g i śmietanę ubijamy do sztywnej masy. Delikatnie łączymy kremy. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie przygotowujemy biszkopty, maczając je we wcześniej przygotowanej kawie. Gotowe biszkopty przekładamy schłodzonym kremem. Gotowy deser posypujemy kakao. Mmm... Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy