Reklama

Tartaletki z warzywami

Orzeszki piniowe można zastąpić pestkami słonecznika.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6 szt.

Składniki Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki Ponadto:

  • 4-5 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
  • garść orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

1. Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep spody oraz boki foremek. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.

2. Marchewki, obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szpinak opłucz i osusz. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć marchewkę, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj szpinak, mieszając smaż 3-5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę, pomidory oraz bazylię, duś 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż warzywa, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Posyp serem i orzeszkami piniowymi. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C. Rada: Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami suszonymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 390 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy