Reklama

Tartaletki z budyniem

Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na budyń

  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki soku z cytryn
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 40 dag śliwek

Przygotowanie:

Do przesianej mąki wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 180° C. Przestudź.

Do soku z cytryny dodaj 2 szklanki wody. Do połowy płynu dodaj proszki budyniowe, obie mąki, cukier wanilinowy oraz żółtka, dokładnie zmiksuj. Drugą połowę płynu zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową, ciągle mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje. Przestudź.

Reklama

Umyte śliwki pokrój w ćwiartki. Wystudzone babeczki wypełnij budyniem cytrynowym i udekoruj śliwkami.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy