Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z pomidorkami

Do tego dania najlepsze będą ziemniaki sałatkowe, bo mają bardzo cienką skórkę.

Składniki na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 80 dag ziemniaków
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 25 dag gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 5 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min.

Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Odcedź i wystudź. Większe sztuki możesz przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę, mleko, starty ser oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem i wysyp kilka garści fasoli lub grochu. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Usuń papier (z obciążeniem). Na spodzie ciasta rozłóż pomidorki oraz ziemniaki, zalej masą jajeczną. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje