Reklama

Tarta z orzechami i syropem klonowym

Przepis na aromatyczny pełen orzechów deser, który idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na nadzienie

  • 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g syropu klonowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki rumu
  • 2 jajka
  • po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól i cukier oraz wlej 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 

2. Rozwałkuj je na cienki placek o średnicy około 30 cm i wyłóż nim formę. 

3. Na cieście połóż orzechy, wymieszane z rumem, solą, ubitymi jajkami, mąką, roztopionym masłem, syropem klonowym i przyprawami. 

4. Piecz w temp. 180 st. C przez około 45 minut. Podawaj tartę np. z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy