Reklama

Tarta z masą migdałową i gruszkami (Bourdaloue)

Bourdaloue to paryska tarta z gruszkami. Wzięła swoją nazwę od jednej z ulic Paryża, przy której około 1850 założono cukiernię, której specjalnością była właśnie tarta Bourdaloue.

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru, szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 żółtka

Składniki na gruszki w syropie

  • 5 gruszek
  • 250 ml wody
  • 125 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę migdałową

  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub brandy)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, sól, aromat, masło i żółtka. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki. W rondelku zagotuj wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włóż gruszki i gotuj pod przykryciem 15 minut na niedużym ogniu. Zdejmij pokrywkę, gotuj jeszcze 5 minut. Gruszki osącz z syropu. 

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Kolejno dodawaj jajko i alkohol. Na końcu dosyp mąkę i migdały. 

Reklama

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr. 28 cm. Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Ułóż gruszki i lekko powbijaj je w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy