Reklama

Tarta z łososiem

I szparagami.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • żółtko
  • pół kostki masła
  • pęczek szparagów
  • duże opakowanie śmietany
  • jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • sól
  • ziołowy pieprz
  • gałka muszkatołowa

Z mąki, żółtka, masła i szczypty soli wyrób ciasto. Wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Następnie nakłuj widelcem i podpiecz 8 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Szparagi umyj, oczyść i pokrój w cienkie plastry.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem i startym serem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Na podpieczone ciasto ułóż pokrojone szparagi. Całość zalej masą śmietanową i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Reklama

Tartę podawaj po lekkim ostudzeniu, udekorowaną kawałkami wędzonego łososia.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy