Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z grzybami i dynią piżmową

To tarta na kruchym spodzie z mąki z pełnego przemiału. Nie zniechęcaj się drożdżami w przepisie. Ciasto będzie lekkie i chrupiące i wcale nie będzie trudne w przygotowaniu.

Nie potrzebujesz nawet miksera, to ciasto szybko i łatwo wyrobisz ręczne. Dla uzyskania bardziej intensywnego smaku, użyj różnych gatunków grzybów, choć jeśli masz pod ręką tylko jeden - to też wystarczy. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, najlepiej w ciągu 6 godzin od upieczenia, by zachować chrupkość ciasta. Ale można je też przechować do drugiego dnia w lodówce i odgrzać w piekarniku w temp. 150 st. C

Tarta z grzybami i dynią piżmową

Reklama


Składniki Na ciasto:

  • 1, 5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki mąki żytniej lub pszennej z pełnego przemiału
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki Na nadzienie:

  • 300 g grzybów, pokrojonych
  • 3 duże pory, biała i jasnozielona część, cienko pokrojona
  • 3 łyżki oliwy do skropieni
  • 450 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w plastry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Czarny pieprz
  • Łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • ¼ łyżeczki papryki w płatkach
  • Szklanka tartego sera cherddar
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku (opcjonalnie)
  • Świeży sok z cytryny

 1.      Przygotuj ciasto: W małej misce zmieszaj drożdże i 2/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 5, 10 minut, aż drożdże ruszą, a następnie dodaj oliwę.

2.      W dużej misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól i wlej zaczyn. Mieszaj drewnianą łyżką, aż się połączy. Przenieś na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne, około 3-5 minut. W razie potrzeby dodaj mąki lub wody.

3.      Przełóż do naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

4.      Rozgrzej piekarnik do temp 220 st. C. Na blasze ułóż grzyby wymieszane z porem, dwoma  łyżkami oliwy, solą i pieprzem (do smaku). Dynię również ułóż na blasze. Piecz, ąż brzegi się zarumienią , ok 15-20 minut grzyby, 18-22 minuty dynię. Odstaw do ostygnięcia.

5.      Nasmaruj oliwą blachę do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie przełóż na blachę i dociśnij brzegi ciasta. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.

6.      Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Nałóż grzyby na ciasto, posyp tymiankiem, i papryką w płatkach, dodaj dynię. Oprósz solą i posyp serem, skrop oliwą. Piecz na złoty kolor 14-18 minut. Podawaj na gorąco lub na ciepło, posypane szczypiorkiem. Możesz skropić sokiem z cytryny do smaku.

 Melissa Clark

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje