Reklama

Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem

Prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie, kurki – jest ich w tym roku w lasach mnóstwo.

Składniki

  • 500 g grzybów
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • kilka łyżek oleju
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • mały kubek śmietany
  • 18 proc. tłuszczu
  • 2 jajka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • posiekane świeże zioła, np. tymianek lub natka
  • sól i pieprz
  • 100 g parmezanu

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, a po chwili obraną i posiekaną cebulę. 

Umyj dokładnie grzyby. Pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż wszystko około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekane zioła. 

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone zimne masło, wodę, 2-3 łyżki oleju i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki. 

Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i podpiecz tartę przez 12-15 minut. Następnie wyłóż na nią grzyby i boczek. 

Wymieszaj jaja ze śmietaną i startym parmezanem, wylej na tartę. Piecz jeszcze ok. 25 min.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy