Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z czekoladą i malinami

Składniki na kruchy spód

  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • maliny
  • liście mięty do ozdoby

Przygotowanie:

Reklama

Miękkie masło posiekaj i połącz z przesianą mąką, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, żółtkiem i 2 łyżkami wody. Dobrze zagnieć.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem rozwałkuj je na kształt koła, podsypując blat i ciasto odrobiną mąki. Przełóż placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw jeszcze na 10 min do lodówki (po to, by spód podczas pieczenia nie podnosił się).

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przed pieczeniem koniecznie nakłuj spód widelcem. Piecz ok. 25 minut. 4 Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia i przygotuj masę czekoladową. W rondelku roztop masło, dodaj śmietankę i czekoladę. Podgrzej, aż całość się rozpuści.

Lekko wystudzoną masę przelej na tartę. Ułóż maliny i liście mięty.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje