Reklama

Tarta z budyniem i borówkami

Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Skuś się na borówki! Wypróbuj przepis na tartę z budyniem i owocami.

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • sól
  • bułka tarta i masło do formy

Składniki na krem

  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bitą śmietanę

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany

Składniki do dekoracji

  • 25 dag borówek

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, przesiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, nakłuć widelcem, piec ok. 20-25 min w temp. 190ºC, wystudzić. 

2. 3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować w rondlu z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Do wrzącego mleka wlać mleko z proszkiem budyniowym, mieszać, aż do zgęstnienia, odstawić do wystygnięcia, przykrywając rondel pokrywką. 

Reklama

3. Miękkie masło utrzeć na puch mikserem na najwyższych obrotach, dodając porcjami - łyżka po łyżce - przygotowany wcześniej budyń. Krem schłodzić. 

4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier puder. Usztywnić fiksem. Schłodzić. 

5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć część owoców, przykryć kremem budyniowym, bitą śmietaną i owocami. Przed podaniem dobrze schłodzić. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy