Reklama

Tarta pomidorowo-serowa

Smaczna i kolorowa. Niezwykle efektownie prezentować się będzie na talerzu. Podawaj ją na ciepło lub na zimno.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 150 g masła

Składniki na nadzienie

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 300 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj żółtko, masło i śmietanę. Posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Wylep nim natłuszczoną formę do tarty o śr. 28 cm. W kilku miejscach ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut. 

3. Ser żółty zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z jogurtem, suszoną bazylią oraz rozkłóconymi jajkami. Przypraw solą i pieprzem. 

4. Masę wylej na podpieczony spód. Na tym rozłóż pomidorki. Tartę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze przez 35-40 minut - do zarumienienia. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy