Reklama

Tarta migdałowa z gruszkami

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 115 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 3 duże gruszki
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • aromat migdałowy

Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 minut. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. 

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj migdały, posiekaną czekoladę oraz kilka kropli aromatu. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. 

Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób równoległe nacięcia. Na podpieczonym spodzie rozłóż gruszki i zalej masą migdałową. Piecz ok. 40 min w temp. 200°C.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy