Reklama

Tarta dyniowa z boczkiem

Tarta z dynią i boczkiem doskonała na obiad lub kolację.

Składniki na 4-6 porcji: 20 dag mąki, 12 dag masła, sól, 5 jajek, 1 kg dyni hokkaido, 1 cebula, 12 dag boczku, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.

Z mąki, masła, szczypty soli, 2 jajek i 2 łyżek zimnej wody zarobić ciasto. Schładzać ok. 30 minut.

Dynię oczyścić, usunąć środek z pestkami. Pociąć w kostkę. Boczek pokroić w paski, cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek podsmażyć na suchej patelni, zeszklić cebulę, dodać dynię. Zalać szklanką wrzątku, gotować, przez ok. 5 minut, odcedzić.

Mleko zmiksować z resztą jajek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy. Przykryć farszem, zalać sosem. Piec 45 minut w temp. 200ºC.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: dynia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy