Reklama

Tarta dyniowa

Powoli zaczyna się sezon na dynię. Zaczerpnij jesiennych inspiracji i wypróbuj przepis na smakowitą tartę dyniową.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • sól

Składniki na masę

  • 50 dag obranej dyni
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • skórka otarta z pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Wsiekać masło, zagnieść, dolewając 4 łyżki wody. Formę wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej ciasto, nakłuć. Wstawić do lodówki na 1 godz. 

2. Dynię pokroić w kostkę, udusić z 2 łyżkami wody i przyprawami korzennymi. Wyjąć goździki, dynię zmiksować z cukrem, szczyptą soli, mlekiem i jajkami. Ciasto posypać skórką pomarańczową, nałożyć dynię, nakryć folią. Piec 25 min w 180°C, odkryć, piec jeszcze 25 min.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy