Reklama

Tarta czekoladowa z malinami

Pyszny podwieczorek bez włączania piekarnika? Ten przepis warto mieć pod ręką, gdy nadejdą upalne dni.

Składniki na spód

  • 300 g kruchych lub zbożowych ciastek kakaowych lub czekoladowych
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Składniki na krem

  • 50 g cukru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

1. Ciastka pokrusz na drobny proszek (możesz użyć malaksera lub włożyć ciastka do foliowego woreczka i za pomocą tłuczka do mięsa rozkruszyć zawartość). Masło rozpuść na niewielkim ogniu. Zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj. Masę dodaj do ciastek i dobrze połącz. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wylep masą boki i dno. Włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Kakao, cukier i 1/4 szklanki wody umieść w garnuszku i połącz. Stopniowo wlej śmietankę i mieszaj, by masa stała się gładka. Dodaj masło i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Włóż na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzchu ułóż świeże maliny.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy