Reklama

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Szukasz pomysłu na ekspresowy deser bez pieczenia? Polecamy przepis na pyszną tartę czekoladową.

Składniki na spód

  • 225 g herbatników kakaowych pełnoziarnistych
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 50 g masła
  • 8 kostek gorzkiej czekolady

Składniki na wypełnienie

  • 400 ml kremówki 30-proc.
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę posiekaj. Masło podgrzewaj na parze, aż się roztopi. Wsyp czekoladę i mieszaj, dopóki się nie połączą. Przestudź. Herbatniki zblenduj na proszek. Dodaj orzechy, wlej masło z czekoladą. Wymieszaj. Formę do tarty (śr. 23 cm) wyściełaj folią spożywczą i wylep masą ciasteczkową, formując rant. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania czekoladowej bitej śmietanki. 

2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, po trochu dodawaj roztopioną czekoladę. Schłodź przez 30 min. 

Reklama

3. Na ciasteczkowy spód wyłóż równą warstwą masę śmietanową.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy