Reklama

Tarta bezglutenowa z borówkami

Borówki są idealne do wypieków nie tylko świeże, lecz także mrożone. Warto zrobić ich duży zapas!

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie

  • 400 g borówek
  • 40 g migdałów
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo, by niepotrzebnie nie ogrzewało się od ciepłych dłoni. 1/5 ciasta odłam. Obie porcje włóż do osobnych woreczków, umieść w lodówce na około 30 minut. Formę do tarty posmaruj masłem, wysyp mąką lub bułką tartą. Większą porcją wylep dno formy. Ponakłuwaj widelcem. 

2. Borówki wymieszaj z cukrem i zmielonymi migdałami. Nadzieniem wypełnij tartę po brzegi. 3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj długie paski, ułóż z nich na wierzchu ciasta kratkę. Piecz 25-30 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i oprósz pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy