Reklama

Tajwańska zupa z wołowiną i kapustą

Nic tak nie poprawia humoru jak miska gorącej zupy z konkretną wkładką!

Składniki

  • 90 dag giczy wołowej
  • 1 kapusta pekińska (lub pak choi)
  • 25 dag spaghetti
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • 5 cm imbiru
  • 6 gwiazd anyżu
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • po 2 łyżki ciemnego i jasnego sosu sojowego oraz białego wermutu
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlać 5 litrów wody, dodać opłukane mięso, połowę pokrojonego imbiru i anyżu. Zagotować, po 5 minutach mięso wyjąć i pokroić w plastry. 

2. Na rozgrzanym oleju zasmażyć pozostałe imbir i anyż oraz czosnek, przekrojone na pół chili, pokrojoną cebulę, szczyptę cukru. Dodać mięso, sosy, wino, pokrojone pomidory i liście laurowe. 

3. Mięso z dodatkami włożyć do wywaru, gotować 2 godz. pod przykryciem (do miękkości mięsa), na koniec dodać sól i pieprz. 

4. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. W tej samej wodzie gotować przez 3 min opłukaną kapustę w całości. Zupę podawać z makaronem i pokrojoną kapustą, posypać posiekanym szczypiorem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy