Reklama

Szynka z goździkami

Domowa szynka, której przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Składniki

  • 3 kg surowej szynki wieprzowej
  • 30 goździków
  • ostra papryczka
  • sól i pieprz
  • 3 pomarańcze
  • olej

1. Szynkę oprósz solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką. 

2. Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku. 

3. Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu. Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć). Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem. 

Reklama

Zobacz także: 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy