Reklama

Szybki sernik dyniowy

Domowe wypieki wcale nie muszą być niezdrowe i wysokokaloryczne. Wypróbuj przepis na lekki sernik dyniowy.

Składniki na spód

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Składniki na krem

  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki zmiksuj, dodaj roztopione masło i kakao, wymieszaj. Wysyp na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przyprawę do piernika zmiksuj krótko, do połączenia składników. Dodaj puree z dyni i wymieszaj. Następnie dodawaj po jednym jajku, stale miksując, aż powstanie jednolita masa. Masę wylej na spód z herbatników. Wyrównaj. Piecz 60-70 minut w temperaturze 160°C. Następnie wystudź. 

Reklama

3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wykładaj za pomocą szprycy cukierniczej na ostudzone ciasto. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy