Reklama

Szwedzki obiad

Polecamy tradycyjne dania obiadowe z kuchni naszych północnych sąsiadów.

Placki ze śledziem

Składniki na 4 porcje: 1 słoik musztardy miodowej wymieszanej z 2 łyżkami francuskiej, 1 łyżka cukru, koperek, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, 25 dag śledziowych filetów (matjasów), 75 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka masła, 15 dag kwaśnej śmietany, 10 dag wędzonego łososia, szczypiorek, 10 dag ugotowanych krewetek, pieprz, sól

1. Musztardę wymieszać z cukrem, octem i 3 łyżkami oleju. Pęczek koperku opłukać, posiekać, dodać do sosu musztardowego. Filety śledziowe pokroić na kawałeczki, zalać sosem. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, przemieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pół pęczka szczypiorku posiekać. Ziemniaki obrać, grubo zetrzeć i wymieszać ze szczypiorkiem. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać masło. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, formując cienkie placki (śr. 7-8 cm). Smażyć na rumiano po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placki odsączyć z tłuszczu. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, śledzi w sosie musztardowym i ewentualnie z łososiem, krewetkami.

Klopsiki z żurawiną

Składniki na 4 porcje: DD2 kromki chleba tostowego, 100 ml mleka, pieprz, 2 cebule, 1 jajko, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, sól, słodka papryka w proszku, 6 łyżek oleju, 1 ogórek, 3 łyżki octu, cukier, 15 dag konfitury żurawinowej do mięs, 100 ml warzywnego bulionu (z kostki)

1. Pieczywo pokroić w kostkę, zalać mlekiem, odstawić na 10 minut do namoczenia. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę (1 łyżkę odłożyć do sosu). Połowę posiekanej cebuli dodać do mielonego mięsa. Dołożyć też odciśnięte tosty i wbić jajko. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 16 klopsików. Smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju przez 10 minut. Obracać, by zrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron.

2. Ogórek dokładnie umyć, wraz ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Ocet wymieszać z resztą oleju i resztą posiekanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Plasterki ogórka zalać marynatą, dobrze wymieszać. Klopsiki zdjąć z patelni, trzymać je w cieple, żeby nie wystygły.

3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić odłożoną łyżkę cebuli. Dodać konfiturę i bulion. Mieszając, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Klopsiki polać sosem. Podawać z sałatką z ogórków i ziemniakami z wody.

Kruche ciasto z owocami

Składniki na 8 porcji: 75 dag gruszek, 25 dag mąki, 10 dag cukru, 1 jajo + 1 żółtko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła, 1 cukier wanilinowy, sól, konfitura morelowa

Na polewę: pół szklanki śmietany, 3 jaja, 2 łyżki cukru, płatki migdałowe

1. Z mąki (przesianej z proszkiem do pieczenia), cukru, masła, jaj i szczypty soli zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować. Natłuścić tortownicę, wyłożyć ją ciastem, tworząc wysoki brzeg. Nakłuć widelcem. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

2. Wierzch ciasta posmarować konfiturą. Na niej ułożyć ósemki gruszek. Ze śmietany, jaj i cukru ubić masę, nałożyć na gruszki. Posypać płatkami migdałów. Piec jeszcze 20 minut w 200°C.

Życie na gorąco 42/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy