Reklama

Szwabska zupa fasolowa

Do zupy pasuje makaron bucatini, czyli grubszy od spaghetti. Jednak doskonale sprawdzi się też orzo, podobny do ryżu.


Składniki

  • 80 dag białej fasoli
  • 50 dag żeberek
  • 1 kg golonki
  • 2 pęta kiełbasy
  • 4 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 20 dag makaronu
  • sól, pieprz, świeży cząber, 2 liście laurowe

1. Fasolę namoczyć na noc, przepłukać, zalać świeżą wodą, ugotować.

2. Marchew, cebulę, seler i por umyć, oczyścić, wrzucić do dużego garnka, dodać mięso, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować. Dodać liść laurowy, sól i pieprz, zmniejszyć ogień, gotować 2 godz.

3. Przecedzić. Do wywaru włożyć pokrojone mięso, kawałki kiełbasy, pokrojone warzywa, fasolę, makaron, gotować do miękkości makaronu. Posypać świeżym cząbrem. Doprawić solą i pieprzem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy