Reklama

Szpinak w cieście filo

Doskonałe danie na kolację.

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo (ok. 300 g)
  • l500 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 8 łyżeczek startego sera żółtego, np. gouda lub parmezan
  • 8 jajek
  • 6-7 łyżek oleju,np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Listki szpinaku przebierz i opłucz. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelnię włóż 15 g masła. Gdy będzie mocno rozgrzane, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.

Następnie dodaj szpinak, mieszając smaż 2-3 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Pozostałe masło włóż do rondelka, roztop.

Z ciasta wytnij 8 kółek. Każde posmaruj roztopionym masłem. Na połowie każdego kółka rozłóż szpinak, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Posyp startym serem, w szpinaku zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj drugą połówką ciasta, zlep dokładnie brzegi. Smaż na mocno rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

Reklama

Potrawę można też przygotować w piekarniku. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj 1 łyżką roztopionego masła. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C. Do szpinaku można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy