Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki z tofu

Takich szaszłyków jeszcze nie jedliście!

Składniki:

Reklama

250 g dyni

6 łyżek octu winnego mirin

150 ml sosu sojowego

2 łyżki sake

2 łyżki cukru kryształu

125 g tofu twardego

250 g wątróbki drobiowej

20 ml oleju

Do smaku: Imbir mielony, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca.

W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili.

Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

 

  Przepis pochodzi z książki: Doradca smaku 2

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje