Reklama

Szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem Ani Guzik

W najnowszym odcinku „Grzeszki na widelcu” Anna Guzik przedstawi spalacze tłuszczu. My przedstawiamy jeden z przepisów. Pozostałe poznasz w programie 20 września o g. 22:00 w Polsat Café.

Robimy danie, które pomoże naszemu organizmowi spalać tłuszcz. Będzie w nim wołowina czyli L-karnityna, sezam czyli dobre źródło wapnia i imbir czyli gingerol.  Będzie też salsa z ananasów i papryczki chilli - mówi Ania Guzik.

Składniki

  • 250 polędwicy wołowej
  • sól i pieprz
  • korzeń imbiru
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki ziaren sezamu
  • pół średniego ananasa
  • 1 czerwona papryczka chili
  • świeża kolendra
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Imbir umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Ciekawostka: Imbir oprócz tego, że pomaga nam spalać tłuszcz to jest dobrym lekiem na mdłości, wymioty (np. dla kobiet w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Przynosi ulgę chorym stawom, leczy wzdęcia, no i wspomaga trawienie.

Reklama

Mięso posypać pieprzem, posmarować olejem rzepakowym i startym imbirem. Obtoczyć je w ziarnach sezamu. Ciekawostka: Sezam ma dobry wpływ na stan kości i zębów, układ mięśniowy i serce, wzrok, kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Sezam ma też sporo lecytyny, która pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.

Nadziać mięso na szpikulce, oprószyć solą i piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180-200 stopni.

Przygotowanie salsy: Ananasa pokroić wzdłuż na plastry i opiec z obu stron aż się zrumieni. Drobno posiekać chili i garść liści kolendry. Ananasa zdjąć z patelni i pokroić w małe kawałki  oraz wymieszać z chilli i kolendrą. Dodać sok z połówki limonki i posolić do smaku.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy