Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki śródziemnomorskie z sosem migdałowym

Lekkie i pomysłowe

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • 650 g filetu z kurczaka
  • 80 g migdałów mielonych ze skórką3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 cukinie

1.  Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze skórką, sokiem z cytryny oraz ziołami, musztardą, cukrem i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Mięso pokrój w grubą kostkę i włóż do marynaty. Odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.

3. Migdały upraż lekko na suchej patelni. Zmieszaj z 150 ml wody, syropem klonowym, octem jabłkowym i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i zgniecionym ząbkiem czosnku.

4. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie (1-2 mm) pasy. Zroluj je.

5. Kawałki kurczaka nadziewaj na szpadki na przemian ze zrolowanymi cukiniami. Grilluj 8 minut. Podawaj z sosem migdałowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama