Reklama

Szakszuka z awokado

Szakszuka to potrawa kuchni izraelskiej, podobno wymyślona przez żołnierzy. Bardzo ostra, szybko stawia na nogi dzięki potasowi z pomidorów.

Składniki na 4 porcje: 2 puszki krojonych pomidorów, 1 puszka fasoli kidney, 1 puszka kukurydzy, 1 papryczka habanero, 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól morska, pieprz świeżo mielony.

Czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać pomidory z puszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę, posiekaną papryczkę (bez nasion), koncentrat, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Jajka umyć. Wbić każde z osobna do sosu pomidorowego, jak na sadzone. Patelnię przykryć, trzymać na ogniu aż do ścięcia białek (żółtko powinno pozostać płynne), przez około 4-5 minut.

Reklama

Awokado umyć, przepołowić, usunąć pestkę, obrać. Miąższ drobno pokroić, rozłożyć na gotowym daniu.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy