Reklama

Syrop z kwiatami czarnego bzu

Owoce i warzywa są podstawą diety podnoszącej odporność. A teraz trzeba o nią dbać jak nigdy dotąd. Jeśli zależy ci na najwyższej jakości przetworach, zacznij sama je produkować.

Składniki

  • 1,5 kg truskawek
  • 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 500 g cukru Polski Cukier
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj pod bieżąca zimną wodą, usuń szypułki. 

2. Owoce i oczyszczone z robaków kwiaty (bez łodyg) wsyp do dużego garnka z grubym dnem, zasyp cukrem. Odstaw je na 2-3 godziny, by puściły sok.

3. Po tym czasie dolej wodę do owoców oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę. Nie przykrywaj garnka, co jakiś czas delikatnie mieszaj.

4. Gorący syrop przecedź przez gęste sitko do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć i  odstaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy