Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Świąteczne rewolucje

Szanują kulinarną tradycję, ale nie obawiają się jej zmieniać. Komu raz się to udało, ma apetyt na więcej. Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie, właścicielki cukierni Batida, chcą oswoić nas z wyrafinowaną kuchnią francuską. Świąteczna unia smaków? W Boże Narodzenie wszystko wydaje się możliwe.

Kulinarna mapa Warszawy z roku 1990 różniła się od dzisiejszej. Było na niej ledwie kilka jasnych punktów. O francuskiej piekarni nikt nie marzył. Z wyjątkiem Jadwigi Radziszewskiej, która nie tylko marzyła, ale otworzyła ją razem z mężem Zygmuntem.
Dlaczego Polka, która nigdy profesjonalnie nie zajmowała się kuchnią, postanowiła piec bagietki i croissanty? Pomysł "przyjechał" z Belgii, dokąd przeprowadziła się jej córka. Tam wystarczyło wyjść z domu, przejść kilka kroków, by poczuć zapach świeżego pieczywa.
Idąc tym tropem, niezawodnie trafiało się do piekarni, w której bułki i chleby wypiekano na miejscu. Pani Jadwiga uznała, że w Warszawie powinno być choć jedno takie miejsce. Tak powstała Batida.
 Sukces piekarni sprawił, że krótko potem dołączyła do niej cukiernia i bistro. Dzisiaj Batida jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych warszawskich firm cukierniczo-kateringowych, którą prowadzą trzy pokolenia kobiet: Jadwiga, jej córka Jolanta oraz wnuczka Caroline. I nadal chcą robić kulinarne rewolucje.
Uważają, że święta to doskonały czas, by je zacząć. Łosoś zamiast śledzia na wigilijnym stole? Czekoladowy mus zamiast makowca? Dlaczego nie, przecież Gwiazdka jest po to, by spełniały się życzenia.

Jeśli nie karp, to co?

Reklama

  - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec - mówi Jolanta Radziszewska. - Ale dużo się zmieniło, gdy wyjechałam do Belgii. Trzeba było połączyć w jedno dwie różne tradycje kulinarne. W zrealizowaniu zadania pomagała jej pani Jadwiga, która co roku jeździła na święta do córki i nie wyobrażała sobie, że na wigilijnym stole w belgijskim domu nie będzie tradycyjnych polskich potraw, więc je przywoziła.
- Córka najbardziej cieszyła się z klusek z makiem, za karpiem nie przepadała - mówi Jadwiga Radziszewska. - Tak samo wnuczka Caroline, która urodziła się i wychowała w Belgii.
- Rzeczywiście zastanawia mnie kariera karpia w Polsce - śmieje się Caroline. - Tyle jest smaczniejszych ryb. U nas na święta mama zamiast smażonego karpia robi solę, a rybę w galarecie zastąpiła ptysiami z łososiem. Caroline, absolwentka paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, chce tradycyjne dania unowocześniać, właśnie pracuje nad przepisem na karpia zapiekanego pod solną skórką.

Śniadanie gwiazdkowe

Jadwiga Radziszewska pilnuje, by w Boże Narodzenie na stole nie zabrakło tradycyjnych polskich dań. A Jolanta i Caroline wprowadzają nowe świąteczne zwyczaje.
 - Od kilku lat mamy piękną tradycję na pierwszy dzień świąt - opowiada Caroline. - Jemy wspólnie wystawne, uroczyste śniadanie, na które podajemy jajecznicę z łososiem, bitą śmietaną i croissanty. Jajecznicę trzeba usmażyć z dużą ilością masła, żeby była kremowa. Później wystarczy położyć porcję jajek na podgrzanego w piekarniku croissanta i posypać ją szczypiorkiem, choć ja dodaję jeszcze odrobinę tabasco, bo lubię mieszać smaki delikatne z wyrazistymi.
W rodzinie cukierników podczas świąt stół z deserami musi wyglądać imponująco. Zwykle stoi na nim kilka ciast i tortów. Obowiązkowo jest tort makowy, a oprócz niego tradycyjny makowiec. I nawet Caroline, która bardziej obeznana jest z kuchnią francuską niż polską, umie go zrobić.
- Nauczyli mnie tego przed laty cukiernicy z Batidy, bo kiedy byłam mała, kręciłam z nimi mak - mówi. - Do dziś makowiec jest tu robiony jak kiedyś. Maku nie miele się mechanicznie, lecz uciera w makutrze. Jednak dla Jolanty i Caroline święta się nie liczą, jeśli wśród deserów nie ma tortu czekoladowego Duet. Czytelniczkom TS podarowały przepis na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje