Reklama

Strucla z twarożkiem

Smak tradycji.

Składniki

  • 560 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • 250 g masła
  • 10 g soli
  • 25 g drożdży

Składniki na nadzienie

  • 400 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Przesiej mąkę. Dodaj cukier i sól.

Zetrzyj skórkę z cytryny, połowę dodaj do mąki - połowę do twarogu. Ubij jajko. Do letniego mleka dodaj drożdże i odstaw na kilka minut.  W osobnej misce ubij 2 jajka na nadzienie.

Do mąki dodaj rozczynione drożdże, jajko, masło i skórkę z cytryny. Ugnieć ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki.

Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Połącz twaróg, jajka, cukier, rodzynki.  Wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty. Nałóż nadzienie na środek strucli i zawijaj (jak na filmie). Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w 190 st. C.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy