Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śródziemnomorskie roladki wieprzowe

Z lekką sałatką.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 4

Składniki

  • 60 g orzeszków piniowych
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 gałązek majeranku
  • 6 kotletów wieprzowych
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2000 ml białego wina
  • 200 ml bulionu
  • 3 małe ogórki
  • Słoik pieczonej papryki w zalewie
  • Po 100 g żółtych i czerwonych pomidorów koktajlowych
  • 1 żółta papryka
  • Pęczek bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki soku z limonki

1. Orzeszki piniowe upraż na patelni bez tłuszczu. Oberwij listki z tymianku i majeranku. Mięso lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż 2 plastry szynki. Posyp orzeszkami piniowymi (2 łyżki orzeszków odłóż na pesto). Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż rolady (3-4 minuty). Zdejmij z patelni.  Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj masło. Dodaj mąkę i przesmaż. Dodaj wino i bulion, cały czas mieszając. Zagotuj. Rolady włóż do sosu i gotuj 10-15 minut pod przykryciem.

3. Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki, pieczoną paprykę pokrój na kawałki, pomidorki poprzekrawaj na połówki, paprykę pokrój w paski.

4. Bazylię zmiksuj z oliwą i 2 łyżkami orzeszków piniowych. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Pesto dodaj do warzyw i wymieszaj. Roladki podawaj z sosem i sałatką. Dekoruj listkami bazylii.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje