Reklama

Sposób na sandacza

W daniach tych zamiast sandacza może wystąpić sola, limanda lub tilapia.

Zapiekany na cukinii

Składniki na 4 porcje: 3 cukinie (ok. 60 dag), 1 cebula, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 200 ml wytrawnego białego wina, 4 filety z sandacza, 75 dag ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 cytryna.

Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cukinię wraz z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać białym winem, chwilę gotować. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Reklama

Na warstwie warzyw rozłożyć kawałki sandacza i skropić je drugą łyżką oliwy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Zapiekać około 20 minut. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Trochę zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory rozkroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Skórkę pociąć w cieniutkie paseczki, a z cytryny wycisnąć sok.

Sok cytrynowy wymieszać z resztą oliwy, paseczkami skórki cytrynowej, natką pietruszki, czosnkiem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na upieczonych kawałkach ryby. Ziemniaki odcedzić. Podawać jako dodatek do sandacza na cukinii. Danie udekorować odłożoną natką.

Z cytrusowo-cebulową nutą

Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryczka chili, 4 cebule, 60 dag pomarańczy, 1 pomelo, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 75 ml białego octu winnego, sól, pieprz, 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2,5 dag drobno pokruszonego karmelu z brązowego cukru, 10 dag brązowego cukru, 8 filetów z sandacza, 2,5 dag sklarowanego masła, 3 gałązki natki, plasterki pomarańczy.

Cebule obrać, posiekać. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, strączek pociąć w plasterki. Pomarańcze obrać (usunąć również wewnętrzną białą błonę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z owocem pomelo. Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem.

Skórkę z limonki, pokrojony miąższ cytrusów, czosnek, chili i cebulę wymieszać, pokropić winnym octem i sokiem pomarańczowym. Wymieszać, dołożyć pokruszony karmel i odstawić na godzinę.

Cukier brązowy wsypać do rozgrzanego garnka i skarmelizować. Do garnka włożyć przygotowane wcześniej składniki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 45 minut. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki sandacza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony. Rybę udekorować natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Podawać z sosem.

Z ryżem, fasolką i marchewką

Składniki na 4 porcje: 40 dag zielonej fasolki szparagowej,  35 dag marchewki, 16 dag mieszanego ryżu: białego i dzikiego, 8 filetów z sandacza, sok wyciśnięty z 1 cytryny, biały pieprz, sól, 2 dag mąki, 1 łyżka oleju, 250 ml mleka, 250 ml bulionu warzywnego, 1-2 łyżki błyskawicznej jasnej zasmażki, skórka z 1 cytryny, szczypta cukru, pół pęczka koperku, cząstki cytryny do ozdoby.

Ryż wrzucić na posolony wrzątek, gotować 18-20 minut. Fasolkę oczyścić. Marchewki obrać, rozkroić wzdłuż, pokroić w półplasterki.

Fasolkę i marchewkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować około 8 minut. Filety rybne skropić połową soku z cytryny. Posypać solą i pieprzem. Na chwilę odstawić do macerowania, potem oprószyć z obu stron mąką. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć po 2-3 minuty. Mleko zagotować z bulionem. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Gotować minutę. Przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i resztą soku z cytryny. Ugotowany ryż i warzywa odcedzić, wyłożyć na talerze. Obok położyć kawałki usmażonej ryby. Polać sosem. Posypać posiekanym koperkiem. Danie ewentualnie udekorować cząstkami cytryny.


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sandacz | ryby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy