Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposób na idealny biszkopt

To proste triki, dzięki którym biszkopt zawsze ci wyjdzie.

1. Masz kłopot ze zdjęciem pergaminu z wystudzonej biszkoptowej rolady? Zwilż go pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Jeśli roladę przełożysz bitą śmietaną, podejdzie ona wodą i rozmiękczy ciasto. Aby temu zapobiec, dodaj do śmietany rozpuszczoną żelatynę  - ona utrwali krem.

Reklama

2. Biszkopt przywarł do formy? W takim wypadku nasze babcie owijały formę wilgotną ściereczką, a po kwadransie bez trudu ciasto wyjmowały. Biszkopt wydaje się zbyt suchy? Nakłuj go w kilku miejscach,  w otworki  wpuść po 2-3 krople soku pomarańczowego.

3. Pieczesz biszkoptowe blaty na tort? Brzegów tortownicy nie smaruj tłuszczem, bo zwiększy przyczepność ciasta do formy: pośrodku utworzy się wybrzuszenie, które po wyjęciu biszkoptu z pieca spektakularnie opadnie. Biszkopt nabierze cudnego aromatu, gdy natłuszczoną formę zamiast bułką tartą wysypiesz kokosowymi wiórkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje