Reklama

Spaghetti z zielonym akcentem

Łatwe i smaczne danie. Ten przepis to gwarantuje.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g spaghetti
  • 200 g zielonej drobnej fasolki szparagowej
  • 6 jajek
  • 50 g sera typu parmezan
  • 50 g mleka
  • sól, cukier i pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

1. Z fasolki odkrawamy końce, płuczemy ją i gotujemy 5-7 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru.

2. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżeczki oleju, według instrukcji podanej na opakowaniu.

3. Ser ścieramy. Odkładamy 1/3, a resztę mieszamy z mlekiem, 2 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki niezbyt drobno siekamy.

4. 4 jaja gotujemy ok. 7 minut. Następnie hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.

5. Spaghetti odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą. Od razu wlewamy mleko z serem i jajkami, mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy fasolkę szparagową. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym serem, dekorujemy połówką jajka i posypujemy natką pietruszki.

Reklama

6. Aby danie było bardziej sycące, możemy podsmażyć kilka plasterków cienkiej kiełbasy pokrojonej w kostkę i dodać do spaghetti.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: spaghetti
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy