Reklama

Spaghetti z oliwkami i rukolą

To danie przygotujesz w 20 minut.

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 12,5 dag rukoli
  • 5 dag zielonych oliwek
  • 5 dag małych czarnych oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 40 dag makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Umyć rukolę, listki sałaty osuszyć, porwać na kawałeczki. Do miseczki włożyć pomidory, oliwki, rukolę i bazylię. Skropić je oliwą oraz octem balsamicznym. Posypać solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Przemieszać i odstawić na bok, by smaki przeniknęły się. 2W garnku zagotować posoloną wodę. Włożyć makaron, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku, zachować 5-6 łyżek wody z gotowania spaghetti. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem i zachowaną wodą. Przed podaniem udekorować listkiem bazylii.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy