Reklama

Spaghetti aglio olio z krewetkami tygrysimi

Idealnie odda charakter sylwestrowego klimatu!

Składniki

  • 1 kg surowych mrożonych krewetek tygrysich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wina prosecco lub innego wina musującego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 op. makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

1. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku. Do żaroodpornego naczynia włóż krewetki oraz czosnek. Polej oliwą. Poprósz solą i pieprzem. Wymieszaj. Wlej prosecco. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C (z termoobiegiem i grillem od góry). Po 10 minutach pieczenia posyp krewetki startym parmezanem. Zapiekaj jeszcze 5 minut. 

2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na 2 minuty przed planowanym końcem odcedź makaron. Zostaw 1 chochelkę wody z gotowania. 

3. Do garnka po makaronie wlej oliwę i 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmażaj pół minuty. Włóż makaron i odłożoną wodę z jego gotowania. Wsyp starty parmezan. Mieszaj, aż się rozpuści. Wsyp posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem. Spaghetti nałóż na talerze. Na wierzchu ułóż krewetki. Polej sosem z pieczenia. Danie udekoruj natką. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy