Reklama

Sos do dań pomidorowych

Możesz go zawekować.

Składniki

  • 3 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce tymianku, oregano, bazylii
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory umyj, usuń twarde gniazda. Zmiksuj na gładkie purre. Przełóż do dużego garnka, dodaj sól i cukier i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. 2 Dodaj zioła, czosnek, pieprz i ziele. Gotuj kolejne pół godziny. Na koniec wlej 3 łyżki oliwy. Ponownie zmiksuj. 3 Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i obróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia. Sos dodawaj np. do spaghetti albo lazanii.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy