Reklama

Soczysty burger wołowy

Do burgera możesz dołożyć wszystkie dodatki, które lubisz.

Składniki

  • 600 g wołowiny mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • żółtko
  • czerwona cebula
  • szczypiorek
  • oliwa
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 bułki z sezamem
  • sól, pieprz
  • kilka liści sałaty
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • duży pomidor
  • ketchup
  • majonez
  • ewentualnie chutney z mango

Przygotowanie:

Liście sałaty porwij na kawałki. Ogórki pokrój wzdłuż, a pomidora w cienkie plastry. Cebule i szczypiorek posiekaj.

Zmiażdżony czosnek wymieszaj wraz z połową cebuli, sosem Worcester i musztardą dijon z mięsem mielonym. Dopraw pieprzem, wbij żółtko i uformuj kotlety.

Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) z kilkoma kroplami oliwy. Smaż burgery na dużym ogniu ok. 5 minut z każdej strony, tak, by nie wypuściły soków. Pod koniec nałóż po plastrze sera na każdy kotlet.

Reklama

Bułki przekrój, podpiecz, połówki posmaruj majonezem i ketchupem. Na tym połóż sałatę, pomidora i kotlety. Udekoruj ogórkami, drugą połową cebuli i szczypiorkiem. Możesz nałożyć chutney z mango. Przykryj połówką bułki.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy