Reklama

Soczysta pierś indycza z ananasem

Amerykańskie smaki na polskim stole.

Składniki

  • 1,75 kg fileta z indyka
  • 1 puszka (850 ml) ananasa w plasterkach
  • 200 g ryżu
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 mała sałata rzymska
  • 2 cebule
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • ewentualnie do dekoracji: kawałki ananasa i świeże zioła
  • olej do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Filet z indyka opłucz, osusz. Plasterki ananasa osącz, zalewę zachowaj. Mięso natrzyj solą, obłóż kilkoma plasterkami ananasa i obwiąż nićmi kuchennymi. Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60 minut. 

Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, odłóż, by przestygł. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki pokrój w paseczki. Sałatę rzymską umyj, osusz, liście porwij na małe kawałki. Pozostałe plastry ananasa pokrój w kawałeczki. Wymieszaj ze wszystkimi przygotowanymi składnikami sałatki. Cebulę obierz, posiekaj. Przelej na sitku gorącym octem. Olej wymieszaj z 75 ml zalewy z ananasa oraz posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę, przemieszaj. 

Reklama

Gotową pieczeń skrop 150 ml sosu azjatyckiego. Pozostały sos lekko przemieszaj ze śmietaną. Indyka serwuj z tym dipem i sałatką ryżową. Ewentualnie udekoruj cząstkami ananasa i świeżymi ziołami.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ananas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy