Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śniadanie na trawie

Maj rozpocznij w rytmie slow food. Śniadanie zjedz na świeżej, soczyście zielonej trawie w cieniu kwitnących jabłoni. Przy akompaniamencie szumu drzew zawartość piknikowego kosza zamieni się w prawdziwą ucztę.

Weekendowe późne śniadanie spróbuj choć raz zamienić w rodzinny piknik, a przekonasz się, jak przyjemne może być świętowanie majówki. Nie szukaj wymówek, maj z soczyście zieloną trawą sprzyja slow food jak żaden inny miesiąc w roku. W domu na pewno znajdziesz jakiś koc, a na piknikowy kosz zawsze możesz zaadaptować niedawno odkurzony wielkanocny koszyk albo spakować kanapki do papierowej torby. Na świeżym powietrzu chrupiące spring rolls, niespiesznie popijane domową rabarbarową lemoniadą, smakują wyśmienicie, najprostsze babeczki są najlepszym deserem na świecie. Pod kwitnącą jabłonią czas płynie wolniej, lektura bardziej wciąga, szum wiatru jest najpiękniejszą muzyką.

Reklama

Menu

Rabarbarowa lemoniada z imbirem
Jedna porcja: 1,5 zł
Spring rolls ze szparagami
Jedna porcja: 3,5 zł
Bhan mi z grillowanymi boczniakami
Jedna porcja: 4,5 zł
Muffiny z truskawkami i kruszonką
Jedna porcja: 1,5 zł


Bhan mi z grillowanymi boczniakami

Bhan mi to wietnamska wersja nadziewanej bagietki. W ciepłe dni grillowane mięso lepiej zastąpić boczniakami lub bakłażanem.

Stopień trudności: dla początkujących

Czas przyrządzenia: 30 minut+marynowanie
Składniki dla: 4

Składniki

  • długa bagietka
  • 8 łyżek majonezu
  • 1/2-1 łyżka ostrego sosu chili
  • garść listków kolendry
  • garść listków bazylii
  • garść listków mięty
  • 2 zielone papryczki chili lub jalapeño

Składniki Piklowane warzywa

  • 1/4 główki białej kapusty
  • marchewka
  • kalarepa

Składniki Marynata

  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Składniki Grillowane boczniaki

  • 200 g boczniaków
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1/2 limonki (możesz go zastąpić cytryną)
  • łyżka miodu
  • sól

1. Boczniaki oczyść, pokrój na kawałki o szerokości bagietki.
 2. Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym, sokiem z limonki i miodem.
3. Dokładnie wymieszaj marynatę z grzybami i odstaw na godzinę.
 4. Grilluj grzyby przez 2 min z każdej strony na średnim ogniu.
5. Kapustę poszatkuj, marchewkę i kalarepę obierz i pokrój w słupki.
 6. Składniki marynaty mieszaj, aż cukier się rozpuści.
 7. Zalej warzywa marynatą i odstaw na godzinę.
8. Bagietkę podziel na cztery części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki posmaruj majonezem doprawionym ostrym sosem.
 9. Na spodniej części bagietki ułóż porcję odsączonych z zalewy pikli, następnie boczniaki, skrop je pozostałym sosem majonezowym.
 10. Na wierzchu rozłóż zioła i posiekaną na cienkie plasterki paprykę. Przykryj kanapkę górną częścią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje