Reklama

Śmietanowa pizza z szynką

Składniki na 9 porcji

  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 225 ml oliwy z oliwek
  • po 250 g cebuli żółtej i czerwonej
  • 200 g śmietany
  • 100 g szynki wędzonej w plastrach
  • 50 g rukoli
  • sól, pieprz, cukier

1. Drożdże rozkruszamy w 250 ml letniej wody z odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

2. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

3. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy na niezbyt gruby prostokąt. Przekładamy na blachę i wierzch smarujemy równomiernie śmietaną. Układamy najpierw żółtą cebulę, a następnie doprawiamy pieprzem, solą i pieczemy 30-35 minut w 200ºC. Gdyby cebula zaczęła się za bardzo przypiekać, całość przykryjmy folią aluminiową i dalej pieczmy.

Reklama

4. Pizzę wyjmujemy z piekarnika. Dekorujemy plasterkami szynki i rukolą. Dzielimy na porcje i podajemy jeszcze ciepłe z zieloną sałatą z sosem winegret lub pomidorami ze szczypiorkiem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy