Reklama

Smakowite gniazdka

Sałatkę serwuj z dodatkiem ciemnego pieczywa. Śledzie są słone, więc danie raczej nie wymaga dodatku soli. Sałatka wygląda efektownie, więc można ją podać nawet na przyjęciu.


 

Składniki dla: 3

Składniki

  • 3 solone śledzie, wymoczone
  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki gotowanej
  • 3 duże kwaskowate jabłka
  • 3 czerwone cebule
  • kilka liści zielonej sałaty (może być karbowana, masłowa lub lodowa)
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 3 płaskie łyżki masła

1. Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć. Śledzia obrać z ości, pokroić na niewielkie kawałki. Jabłka umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dwie cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na połowie masła.

2. Cebulę wystudzić i wymieszać ze śledziami i jabłkami. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku na liściach zielonej sałaty, formując "gniazdka". Resztę masła roztopić, polać nim śledzie. Jaja obrać, ostrożnie wyjąć całe żółtka, białka posiekać.

Reklama

3. Żółtka ułożyć, po jednym, w środku każdego "gniazdka". Szynkę posiekać, wymieszać z posiekanym białkiem. Obsypać tym żółtka. Udekorować gałązkami świeżego koperku i pokrojoną w pierścionki pozostałą czerwoną cebulą.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy