Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smaki spiżarni: awokado

Kremowy, maślany – idealny owoc do... smarowania pieczywa.

Awokado uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. To głównie ze względu na dużą zawartość cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które trudno znaleźć w innych produktach roślinnych.

Reklama

Mimo że jest dość kaloryczne, nie przyczynia się do tycia, wręcz przeciwnie - wspomaga odchudzanie.

Jest sycące, ma sporo błonnika, białka i witamin.

Gwarancją smaku jest w pełni dojrzały owoc. Tylko taki nadaje się do celów kuchennych. Dojrzałe awokado ma lekko orzechowy, maślany smak. Skórka lekko ugina się pod palcami i swobodnie odchodzi od miąższu, który łatwo rozgniata się widelcem.

W sklepach jednak zwykle trafiają się niedojrzałe, twarde owoce. Gdy ich spróbujemy, możemy być rozczarowani. Mimo przyjemnego aromatu, poczujemy gorzki, "mydlany" smak. Nie rezygnujmy jednak z zakupu.

Aby awokado dojrzało i dobrze smakowało, wystarczy niedojrzałe zawinąć w papier lub folię aluminiową i odłożyć na 2-3 dni w ciemne miejsce.

Miąższ awokado to zamiennik dla innych tłuszczy. Może zastąpić masło lub margarynę. Taki zamiennik jest szczególnie polecany dla chorujących na miażdżycę czy nadciśnienie.

Wystarczy miąższ dojrzałego owocu utrzeć z solą, z odrobiną soku z limonki. Do "masełka" możemy dodać ulubione przyprawy, wtedy zyskamy smakowitą pastę do pieczywa.

Awokado doskonale komponuje się z pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, czerwoną cebulką, kminem, świeżą kolendrą, bazylią oraz pomidorami. Masłem z awokado można pokrasić ziemniaki, może być też dodatkiem do mięs zamiast tradycyjnego majonezu. Awokadowe purée można dodać do zupy zamiast śmietany.

Awokado wykorzystamy w wypiekach i deserach. Rozgnieciony miąższ można dodać do ciasta lub omletu zamiast masła czy margaryny. Dzięki tej zamianie ciasto nie straci swojej struktury, a zyska prozdrowotne właściwości oraz ciekawy zielonkawy odcień. Stosunek zamienników powinien wynosić 1:1, np. 1 łyżkę masła zastępujemy 1 łyżką purée z awokado.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje